Mąka żytnia chlebowa typ 720 BIO 1kg, EkoMega

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,01 zł 8.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Mąka żytnia chlebowa Typ 720, 1kg


Mąka ekologiczna żytnia chlebowa jest drobno mielona, doskonała do wypieku pysznego chleba żytniego, czy do samodzielnego zakwasu, a nawet do zrobienia makaronu.
Żyto jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, cukry, witaminy A, B, E, PP, żelazo, wapń i potas. Żyto i przetwory żytnie zalecane są przy chorobach serca, arteriosklerozie, by uspokoić układ nerwowy.


Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez EKOGWARANCJA PTRE spzoo; PL-EKO-01

 Przepis na "ZAKWAS CHLEBOWY"

Składniki:

  • 280g mąki żytniej Typ 720
  • 280ml wody przegotowanej
  • naczynie szklane o pojemności ok. 1 litra
  • gaza lub ściereczka
  • gumka recepturka
  • termometr
  • waga

Przygotowanie:

Faza 1. W szklanym naczyniu dokłądnie wymieszać 100g mąki i 100ml wody (najlepiej o temp ok. 35°C). Naczynie przykryć gazą, uszczelnić gumką recepturką i odstawić na 48h w ciepłe miejsce. Temperatura przechowywania mieszaniny powinna wynosić ok 30°C.

Faza 2. o 48h, gdy na zakwasie pojawią się bąbelki, dodać do niego 60g mąki i 60ml wody. Wymieszać dokładnie i ponownie odstawić, tym razem na 24h. Zachować temperaturę dodawanej wody i przechowywania zakwasu jak w fazie 1.

Faza 3. o zakwasu dodać 120g mąki i 120ml wody o temperaturze jak poprzednio, wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 48h.

Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Można go uzyć do wypieku chleba, ale część - od 50g do 100g - zachować w szczelnie zamkniętym słoiku , włożyć do lodówki i zużyć w ciągu miesiąca np. jako zaczątek do kolejnego zakwasu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl