Lato, to czas wycieczek, plażowania i urlopów, w związku z tym  niekoniecznie chce nam się regularnie gotować.
Dobrym rozwiązaniem na zabicie głodu i dostarczenie sobie niezbędnych składników odżywczych są zdrowe przekąski- np. orzechy. Żeby jednak organizm mógł cieszyć się w pełni ich właściwościami, warto poznać pewną „sztuczkę”, ułatwiającą ich trawienie.
O co chodzi? O to, żeby przed spożyciem namoczyć orzechy  w wodzie.
Warto to robić również  z wielu innych powodów, o których napiszemy poniżej.

orzechy dlaczego moczyc

Orzechy- dlaczego należy moczyć je przed jedzeniem?

Po pierwsze– orzechy zawierają w sobie inhibitory enzymów, zabezpieczające przed zbyt wczesnym kiełkowaniem. Inhibitory te blokują w organizmie enzymy trawienne, co powoduje, że cenne substancje wchłaniamy w dużo mniejszych ilościach- ok 40%. Kiedy je namoczymy, wchłoniemy 100% korzystnych związków z orzechów. Dzięki moczeniu będą one również łatwiej strawne.

Po drugie, moczenie neutralizuje kwas fitowy, hamujący wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu, miedzi i cynku.

Po trzecie, namoczone orzechy są oczyszczone z kurzu i innych zbędnych substancji.

Po czwarte, moczenie zmiękcza orzechy dzięki czemu lepiej nadają się do koktajli i łatwiej je zblendować.

orzechy wloskie wlasciwosci

Po piąte, dzięki wodzie, w łatwy sposób możemy pozbyć się skórki orzechów jeśli jest taka potrzeba.

Po szóste, po klikugodzinnym moczeniu, orzechów robi się więcej, ponieważ zwiększają swoją masę i objętość.

Po siódme, moczenie usuwa zbędną sól z orzechów– szczególnie w przypadku pistacji, które ciężko dostać bez dodatku soli.

Po ósme, namoczone orzechy lepiej smakują– dotyczy do orzechów włoskich i laskowych.

Polecamy:

Orzechy- sklep Tobio